Pomidory również są podatne na choroby grzybowe - SCRIPTORIUM.ORG.PL

Pomidory również są podatne na choroby grzybowe

rolnictwo-08

Alternarioza pomidora to choroba grzybowa, nazywana jest również suchą plamistością liści pomidora.

Taka choroba może się pojawić na różnych etapach rozwoju rośliny początkowo pod postacią ciemnobrunatnych plam z pierścieniem i jasną obwódką, a następnie grzyb rozprzestrzenia się na łodygę i owoce.

Jakie daje objawy alternarioza pomidora

uprawy

Jeśli podejrzewamy u swoich pomidorów wystąpienie alternariozy pomidora, musimy wiedzieć, że brązowe plamy na spodzie liści owocu są pierwszą oznaką infekcji. Te plamy urosną do koncentrycznych kręgów i mogą spowodować stratę plonów, ponieważ owoce stają się skórzaste i zasychają. Należy natychmiast przyciąć wszystkie zainfekowane części rośliny i jak najszybciej je spalić lub pozbyć się w inny skuteczny sposób, aby zarodniki nie przenosiły się. We wczesnych stadiach choroby można spryskać plony odpowiednim środkiem grzybobójczym. Jednak zanim zauważysz oznaki infekcji, może być już za późno, aby fungicydy mogły coś zmienić. Aby nie opuścić do zakażenia roślin pomidorów chorobami pochodzącymi od grzybów, unikaj nadmiernego stosowania nawozu, zwłaszcza późnym latem. Zapobiegnie to wzrostowi soczystej nowej tkanki, która łatwo ulega zakażeniu przez grzyby. Inną rzeczą, którą możesz zrobić, aby chronić swoje plony pomidorów, jest posadzenie ich w nasłonecznionym miejscu, ponieważ nadmierny cień, wysoka wilgotność i słaba cyrkulacja powietrza zwiększają ryzyko wystąpienia infekcji. Aby uzyskać najskuteczniejszą kontrolę, musisz pokryć całe rośliny fungicydami. Chorobę taką jak alternarioza pomidora należy bezzwłocznie zwalczać. Zarodniki grzybów spędzają zimę na opadłych liściach, a także na porażonych gałązkach, jeśli nie zostaną przycięte. Wiosną z porażonych opadłych liści uwalniane są zarodniki unoszące się w powietrzu, co powoduje początkowe infekcje na nowo rozwijających się liściach. W miarę rozwoju uwalniają duże ilości drugiego rodzaju zarodników, również przenoszonych drogą powietrzną lub rozprzestrzenianych przez krople deszczu, które rozprzestrzeniają infekcję przez cały sezon wegetacyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *